Uiensoep vond ik vroeger gek, daar zaten allemaal "uien" in en die waren zacht en lang en sliertig. Later kreeg ik uiensoep met een stokbroodje erin met heerlijk gesmolten kaas erop. Ketchup erin was niet zo lekker, dat klopte niet.

 

Nu vind ik het heerlijk en moet het bloed heet zijn, omdat de kaas dan nog lekker...... smak smak, water loopt me in de mond.

 

Dit recept is voor 4/5 personen, maar mijn tip is om het niet te halveren, veel te lekker om er maar een beetje van te maken.

 

Basis ingredienten

 

50 gr boter

900 gr uien

1,5 liter vleesbouillon

2 blaadjes laurier

snuf gedroogde tijm

1 eetlepel bloem (of 2 naar eigen inzicht) 

Sneetjes stokbrood

handje geraspte kaas

 

Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit een pan op het vuur en verhit de boter. Bak de uienringen aan in de pan met de boter en een snuf gedroogde tijm en bak al omscheppend in 15 min. goudbruin.

 

Verwarm de oven voor op 200° graden.

 

Voeg de bloem toe aan de uien en bak 2 minuutjes mee. Vaak vergeet ik dit, want soms ben ik van mening dat ik het uit mijn hoofd moet doen. Voeg dan de bouillon en het laurierblad toe aan de pan en laat 30 min. zachtjes koken. Breng de uiensoep eventueel op smaak met peper en zout.

 

Schep de uiensoep in ovenvaste soepkommen en leg de sneetjes stokbrood op de soep. Bestrooi met geraspte kaas en gratineer nog 5 min. in de oven.

 

PS je kunt ook broodjes met kaas even los in de oven gratineren en vervolgens op de uiensoep leggen en vergeet de laurierblaadjes er niet uit te halen.

 

En een TIP is toch echt om alle ingredienten al klaar te zetten voordat je begint, kan je ook niets vergeten.

 

 

 

 

Eet smakelijk !💋